INLOGGEN

Samenwerking cruciaal voor toekomstbestendige medicijnzorg

De beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland staat onder druk. Internationale spanningen, afhankelijkheid van buitenlandse producenten en een strikte kostenbeheersing maken de situatie kwetsbaar. Edith Schippers, sinds januari CEO van Mosadex en voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2010 tot 2017, roept op tot actie: “Zonder structurele samenwerking blijft de toekomst van farmaceutische zorg onzeker.”

Lokale en internationale samenwerking nodig

Mosadex, een Nederlandse coöperatie van onafhankelijke apothekers, speelt een unieke rol in het farmaceutische landschap. Met zo’n 2000 medewerkers zet Mosadex zich in voor toegankelijke, betaalbare en patiëntvriendelijke zorg. “De apotheker is als medicijnspecialist de meest toegankelijke zorgverlener en een cruciale schakel in de eerstelijnszorg”, aldus Schippers. “Door samen te werken met huisartsen en wijkverpleging bouwen we aan een sterk zorgnetwerk dicht bij de patiënt.

De uitdagingen in de sector reiken verder dan de landsgrenzen. De wereldwijde afhankelijkheid van farmaceutische productie in landen als India en China maakt de keten kwetsbaar. “Een verstoring in deze regio’s leidt direct tot tekorten in Europa”, legt Schippers uit. “Europa heeft geen relevante generieke geneesmiddelenindustrie, en dat maakt ons afhankelijk en kwetsbaar. Willen we hierin verandering brengen, dan moeten we bereid zijn om te investeren in Europese productiecapaciteit.”

Preferentiebeleid onder de loep

Naast productie-uitdagingen speelt ook het Nederlandse preferentiebeleid een belangrijke rol in de leveringsproblemen. Zorgverzekeraars bepalen dat uitsluitend het goedkoopste geneesmiddel wordt vergoed binnen een groep van gelijke medicijnen. “Dit beleid heeft inmiddels meer nadelen dan voordelen”, stelt Schippers. “Minder aanbieders op de markt betekent dat miljoenen patiënten afhankelijk zijn van één leverancier. Dat maakt het systeem fragiel.” Kostenbeheersing blijft cruciaal, benadrukt Schippers maar er moet gezocht worden naar alternatieve modellen die zowel betaalbaarheid garanderen als beschikbaarheid verbeteren.

Oplossingen voor een toekomstgerichte farmaceutische zorg

Mosadex werkt actief aan innovatieve oplossingen om zelfstandige openbare apotheken te ondersteunen en de zorg toegankelijk te houden. Schippers: “Wij regelen inkoop, logistiek en zorg- en ICT-oplossingen, zodat het apotheekteam zich volledig kan richten op patiëntenzorg. Op een gemiddelde dag komen zo’n 200 patiënten langs voor advies. Onze ondersteuning geeft apothekers meer tijd voor hun belangrijke zorgtaken.”

Een sprekend voorbeeld is de ontwikkeling van de Service Apotheek-app, die patiënten de mogelijkheid biedt om afspraken te maken, herhaalrecepten aan te vragen en te volgen, en informatie op te zoeken. “De app geeft patiënten meer autonomie en verlaagt de druk op de apotheek”, legt Schippers uit. “Zo combineren we digitale hulpmiddelen en persoonlijke aandacht.”

Daarnaast zou Mosadex pilots willen inzetten met nieuwe financieringsmodellen voor de levering van farmaceutische zorg. Deze pilots voert Mosadex bij voorkeur uit in samenwerking met zorgverzekeraars, als onderdeel van een bredere visie om de beschikbaarheid van geneesmiddelen structureel te verbeteren. “Elk stukje van de puzzel brengt ons dichter bij een robuust zorgsysteem”, stelt Schippers.

Werkdruk verlichten door samenwerking

Minder werkdruk in de apotheek betekent niet alleen meer werkplezier, maar ook betere zorg. Apothekers kunnen zich bijvoorbeeld richten op medicatiebeoordelingen, waarin zij controleren of patiënten de juiste medicijnen en doseringen gebruiken. Ook bieden zij steeds vaker ondersteuning bij laboratoriumonderzoek. “Deze taken zijn essentieel, omdat ze bijdragen aan de veiligheid en gezondheid van patiënten. Tegelijkertijd ontlasten ze huisartsen, die al te maken hebben met een hoge werkdruk.”

Oproep: samen bouwen aan de toekomst van zorg

Met de complexiteit van de uitdagingen is samenwerking geen optie, maar een noodzaak. Mosadex wil niet alleen binnen de eigen coöperatie impact maken, maar ook andere partijen inspireren om samen verantwoordelijkheid te nemen. “We staan open voor samenwerking met iedereen – van beleidsmakers tot zorgverleners, want samen kunnen we de sector structureel versterken”, besluit Schippers. “Alleen samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin hoogwaardige farmaceutische zorg toegankelijk en betaalbaar blijft.”

Gepubliceerd op: 14 april 2025

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!